Om Ljugarns inofficiella Triatlon

Historia

Idéen till Ljugarn Triathlon föddes under tidigare delen av sommaren 2008 av ett grabbgäng i Ljugarns bastu då bastuherrarna Mårten Lundmark, Nils Thudén, Joachim Zdolsek, m.fl. konstaterade att det fanns ett växande antal joggare i bygden och att många även hade dragit fram cykeln för en motionsrunda. Joachim målade illustrativt upp Ljugarn som en perfekt tävlingsarena för ett triathlon - närhet till havet och bilfria grusvägarna - varpå de övriga herrar glatt utbrast: "Vad bra, kan inte du fixa det Joachim!?".Där och då blev det bestämt. Tid och dag för tävlingens målgång anpassades efter herrarnas lördagsbastu klockan 15.30. Enklare regler sattes upp som gäller än idag: endast oväxlade cyklar får användas och simsträckan avgörs utifrån vattentemperatur, vind och vågor - allt för att bibehålla amatörsaspekt och spontanitet. Ingen föranmälan krävs och tävlingen är avgiftsfri för att alla ska känna att de kan möta upp vid bastun och delta. Informationslappar sätts upp vid bastun och Konsum för att bjuda in andra utanför grabbgänget att delta.Redan från början var tanken att loppet skulle ha en stark gotländsk prägel då bansträckningen löper genom karaktäristisk natur med hamnar, fornlämningar, raukar och Gotlandsgårdar med betande kor. När rutten för tävlingen var spikad erbjöds under premiäråret tre träningstillfällen för att bekanta sig med banan där bl.a. Mårten Lundmark, Arne och Linnéa Lord, Rolf Carlquist samt Joachim och Markus Zdolsek deltog och utvärderade sträckningen. ​

Tävlingsregler & bra-att-veta

Loppets distanser är cirka 500 meter simning (väder- och vindanpassat), 18 kilometer cykling och 4,5 kilometer löpning. Distanser som passar alla men samtidigt ger en rolig utmaning för de flesta.

 

Tävlingen går av stapeln den sista lördagen i juli varje år. Alla är välkomna och ingen föränmälan krävs. Tävlingstider anslås bl a vid bastun och Konsum.

Cykeln måste vara av äldre modell och oväxlad (helst riktigt gamla klenoder men även en damcykel går bra). Tejp finns vid startområdet för de som behöver tejpa sina växlar.

Hjälm rekommenderas! Cyklingen går på tidvis knixiga vägar.

Det finns ingen åldersgräns men vi rekommenderar att yngre talanger känner sig trygga med trafikregler då tävlingen går över större vägar alternativt tävlar i patrull med en vuxen.

 

Sista lördagen i juli 2008 gick tidernas första Ljugarns inofficiella Triathlon av stapeln. Tio förväntansfulla entusiaster stod på startlinjen i perfekt soligt väder och med en behaglig havsvattentemperatur. Trots avhoppade kedjor och vissa krämpor så var samtliga deltagare eniga om att tävlingen var lyckad och borde bli en tradition. Sedan dess är Ljugarns Triathlon ett naturligt inslag för semesterfiraren i socken sista lördagen i juli månad.

Året därefter, 2009, diskuterade några av premiärårets deltagare (Rolf och Joachim) ett alternativ för yngre deltagare som skulle starta parallellt med vuxentävlingen. Sedan dess finns varje år en ungdomsklass med kortare bansträckning för yngre talanger. 

 

En stor trygghet under simningen har varit de Ljugarnbor som passat på deltagarna ifrån sina båtar framförallt de år när vattentemperaturen varit mindre angenäm.

 

2012 skapades även traditionen att mötas upp på Pigan senare på kvällen för gemensamma ”after-race”-reflektioner och taktiksnack inför nästa år.

 

Sedan 2013 är banans cykel- och löpsträcka uppmätt av Sara Hallander med hjälp av Runkeeper. Cyklingen mäter 17,77 km och löpningen 4,41 km. Tack för hjälpen Sara!